Je Hebt Een Kinderwens

Een goede zwangerschap en een gezond kind

Een gezond kind

Een gezonde zwangerschap en een gezond kind. Dat is het ideaal van iedereen die kinderen wil krijgen. Omdat gezondheid niet vanzelfsprekend is, zijn er artsen en verloskundigen om de zwangerschap en bevalling te begeleiden. Zwangerschap en bevalling zijn geen ziektes, en dat willen we graag zo houden. Daarom willen we zaken die de gezondheid bedreigen, zo vroeg mogelijk kennen en bestrijden.
Bedreigingen van de gezondheid van moeder en kind zijn vaak al vroeg, soms al voor de zwangerschap of in het prille begin ervan,- aanwezig. Bijvoorbeeld medicijngebruik en roken. Maar er zijn veel meer van dat soort risicofactoren. Het is goed om die te kennen. Als je op tijd weet welke risicofactoren in jouw geval spelen, is er in veel gevallen iets aan te doen.

Helaas gebeurt het nog altijd…

Dat vrouwen op spreekuur komen en zeggen “Ik weet dat het slecht is, maar ik rook.” Of vrouwen die geen foliumzuur hebben geslikt, ‘omdat hun moeders dat vroeger ook niet deden’. Of vrouwen die pas stoppen met drinken als ze weten dat ze zwanger zijn.

De eerste tien weken van een zwangerschap

Deze eerste tien weken zijn cruciaal, met name ten aanzien van roken, drugs, alcohol en foliumzuurgebruik. Sinds vrouwen in Nederland gestart zijn met foliumzuur voor een zwangerschap, is het aantal open ruggetjes met 70% afgenomen.

De eerste zwangerschapscontrole vindt op zijn vroegst bij acht tot tien weken plaats. Winst valt dus vooral te behalen vóór aanvang van de zwangerschap, bij het zogenaamde preconceptioneel consult, oftewel het kinderwensspreekuur.

Meer informatie over het gebruik van foliumzuur (klik op de afbeelding)

Folder Downscreening

Kinderwensspreekuur

Preconceptiezorg is zorg die begint vóór de zwangerschap en die doorgaat tot zwangerschapscontroles bij een arts of verloskundige beginnen. ‘Pre’ betekent ‘voor’ en ‘conceptie’ betekent bevruchting.

Een kinderwensspreekuur is helaas nog niet ingeburgerd (controleer of je verzekeraar de kosten dekt), maar naast je huisarts is de verloskundige het beste aanspreekpunt om je zwangerschap een goede start te geven. Er zal een uitgebreide vragenlijst worden afgenomen en je krijgt advies op maat. Ook wordt er inzicht gegeven in de menstruatiecyclus en het moment waarop je het meest vruchtbaar bent!

Dus neem gerust contact op, ook al ben je nog niet zwanger! Een goed begin is het halve werk!

Hebben we een afspraak gepland (of wil je vooraf verdiepen in het zwanger worden), vul dan eerst de vragenlijst in op www.ZwangerWijzer.nl en mail mij het resultaat.

Ik wil mij graag aanmelden / een afspraak maken

Nu aanmelden