Na de bevalling
Na de bevalling houdt mijn zorg niet op en zal ik je de eerste 4 dagen dagelijks bezoeken en verder als alles goed gaat de 6e en 8e dag. Samen met de kraamverzorgster houd ik het welzijn van moeder en kind in de gaten. Met name is er aandacht voor de voeding, mogelijke infecties en voorspoedig herstel. Kraamzorg is in Nederland verplicht en valt in de basiszorgverzekering met meestal een eigen bijdrage per uur. Wel is het raadzaam om naar een eventuele uitbreiding van je pakket te kijken, waarbij je de maximale uren kan gebruiken met een zo klein mogelijke eigen bijdrage.
Kraamverzorgster kan assisteren bij een thuisbevalling of komt na een poliklinische bevalling tot en met de 8e dag thuis. Zij ondersteunt jullie als ouders zodat jullie na een week vol vertrouwen zelfstandig jullie kindje kunnen verzorgen. Daarnaast neemt zij afhankelijk van het aantal uren, lichte huishoudelijke taken op zich.
Kraamcentra
Aanmelden doe je tussen de 16 en 20 weken zwangerschap
- Cicogna, Gulpen: 043 450 49 90
- Geboortezorg Limburg: 088-9094000 (voorheen Groene Kruis, Meander, Schellings en Domicura)
- Kraamcentrum Echt: 0475 85 13 18
- Zin Kraamzorg: 046 426 22 66
Alle genoemde kraambureau’s werken in de regio Westelijke Mijnstreek.

Nieuwe folder Kraambed / Nazorg
Met een aantal collega’s hebben we een nieuwe folder opgesteld. Een folder waarin we uitgebreid ingaan op het kraambed en de nazorg van de bevalling.
Hier beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de eerste zes weken na de bevalling. Opgesplitst in zaken voor de moeder, de partner en de baby.
Volgende punten komen zeker aan bod in deze nieuwe folder.
Aangifte
Binnen 3 werkdagen na de geboorte van jullie kindje moeten jullie hem of haar aangeven in de gemeente waar het kindje geboren is. Het is in onze regio wenselijk om vooraf hier telefonisch een afspraak voor te maken.
Het betreffende telefoonnummer voor de gemeente Sittard-Geleen is ’14 046′. Het telefoonnummer voor de gemeente Heerlen is ’14 045′.
Zorgverzekering
Laat jullie kindje op je zorgverzekering bijschrijven zo gauw je beschikt over het BSN nummer. Kijk even wie van jullie (vader of moeder) het meest uitgebreid verzekerd is. Je kunt jullie kindje het beste bij die persoon bij laten schrijven. Dit is tot zijn of haar 18e gratis.
Hielprik
De baby wordt thuis rond de 5e dag na de geboorte door Jeugdgezondheidszorg getest op verschillende stofwisselingsziekten (RIVM folder ook beschikbaar in andere talen). Tevens vindt er tijdens datzelfde huisbezoek een gehoortest plaats, het gehoor is bepalend voor de spraakontwikkeling. Vindt er een langere ziekenhuisopname plaats dan wordt de hielprik ter plekke geregeld.
https://www.pns.nl/hielprik
Anticonceptie
Na de bevalling moet je ook langzaam weer na gaan nadenken over anticonceptie. Als verloskundigen mogen en kunnen wij ook spiraaltjes plaatsen of anticonceptie voorschrijven afhankelijk van borst of flesvoeding.
Anticonceptie is niet het eerste waar je in de kraamweek aan denkt, maar wel verstandig om op tijd bij stil te staan, liefst nog in de laatste weken voor de bevalling. www.Anticonceptie.nl / www.Thuisarts.nl
Vanaf 10 weken na de bevalling kan een spiraal worden geplaatst. Dan is de baarmoedermond en de baarmoeder weer terug in haar oude staat. Na een keizersnede is dit na 12 weken.
Maar ook als je nog niet zwanger bent geweest kan een verloskundige de anticonceptie voorschrijven na zorgvuldig bespreken van je voorgeschiedenis. Ook voor het verwijderen kan je bij de verloskundige terecht ongeacht of je al eerder in behandeling was.
Goed te combineren met borstvoeding zijn meest voorkomend:
- Het spiraaltje, Mirena, Kyleena of T-Safe, zeer betrouwbare vorm van anticonceptie, kan 6-10 jaar blijven zitten
- De minipil, Cerazette tijdens je borstvoedingsperiode, dagelijks op vaste tijden innemen
- Prikpil, iedere 3 maanden een injectie in je spier
- Hormoonstaafje, Implanon, plaatsing in je arm voor 3 jaar.
Als je meer informatie wilt of een afspraak om een spiraaltje te laten plaatsen danwel verwijderen, neem dan contact op. (CTA)
Vergoeding
De verzekering vergoedt verwijdering en plaatsing vanuit je basisverzekering als je nog geen 21 bent. Vanaf 21 jaar is het afhankelijk van je aanvullende verzekering, anders gaat het plaatsen/verwijderen van je eigen risico af.
Alleen eigen kosten:
Nacontrole echo na eerstvolgende menstruatie €35,00
Nacontrole
Zes weken na de bevalling vindt de laatste controle (nacontrole) plaats tijdens het spreekuur in de praktijk. We kijken terug op de bevalling, ben je goed hersteld, hoe doet jullie kleine het en heb je besloten welke anticonceptie bij jullie past?
Nazorg aanmelden bij los kraambed
Ook als je bij een gynaecoloog onder controle bent, kies je een verloskundige die jou thuis de nazorg levert, zodra je thuiskomt. De kraamzorg overlegt het herstel met je verloskundige.
Woon je binnen een half uur rijden van Sittard, dan kun je hiervoor ook bij ons terecht.
Ik wil mij graag aanmelden / een afspraak maken
Evaluatie
We willen onze zorg zoveel mogelijk afstemmen op jullie wensen en behoeften. Jullie mening over de geleverde zorg is hiervoor zeer bepalend. Via dit evaluatieformulier streven we naar een continue verbetering van kwalitatieve zorg.