Het Kraambed en de Nazorg

Ook na de bevalling houdt de verloskundige zorg niet op…

Na de bevalling

Na de bevalling houdt mijn zorg niet op en zal ik je de eerste 4 dagen dagelijks bezoeken en verder als alles goed gaat de 6e en 8e dag. Samen met de kraamverzorgster houd ik het welzijn van moeder en kind in de gaten. Met name is er aandacht voor de voeding, mogelijke infecties en voorspoedig herstel. Kraamzorg is in Nederland verplicht en valt in de basiszorgverzekering met meestal een eigen bijdrage per uur. Wel is het raadzaam om naar een eventuele uitbreiding van je pakket te kijken, waarbij je de maximale uren kan gebruiken met een zo klein mogelijke eigen bijdrage.
Kraamverzorgster kan assisteren bij een thuisbevalling of komt na een poliklinische bevalling tot en met de 8e dag thuis. Zij ondersteunt jullie als ouders zodat jullie na een week vol vertrouwen zelfstandig jullie kindje kunnen verzorgen. Daarnaast neemt zij afhankelijk van het aantal uren, lichte huishoudelijke taken op zich.

Kraamcentra

Aanmelden doe je tussen de 16 en 20 weken zwangerschap

Alle genoemde kraambureau’s werken in de regio Westelijke Mijnstreek.

Nieuwe folder Kraambed / Nazorg

Met een aantal collega’s hebben we een nieuwe folder opgesteld. Een folder waarin we uitgebreid ingaan op het kraambed en de nazorg van de bevalling.
Hier beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de eerste zes weken na de bevalling. Opgesplitst in zaken voor de moeder, de partner en de baby.

Volgende punten komen zeker aan bod in deze nieuwe folder.

Aangifte

Binnen 3 werkdagen na de geboorte van jullie kindje moeten jullie hem of haar aangeven in de gemeente waar het kindje geboren is. Het is in onze regio wenselijk om vooraf hier telefonisch een afspraak voor te maken.

Het betreffende telefoonnummer voor de gemeente Sittard-Geleen is ’14 046′. Het telefoonnummer voor de gemeente Heerlen is ’14 045′.

Zorgverzekering

Laat jullie kindje op je zorgverzekering bijschrijven zo gauw je beschikt over het BSN nummer. Kijk even wie van jullie (vader of moeder) het meest uitgebreid verzekerd is. Je kunt jullie kindje het beste bij die persoon bij laten schrijven. Dit is tot zijn of haar 18e gratis.

Hielprik

De baby wordt thuis rond de 5e dag na de geboorte door Jeugdgezondheidszorg getest op verschillende stofwisselingsziekten (RIVM folder ook beschikbaar in andere talen). Tevens vindt er tijdens datzelfde huisbezoek een gehoortest plaats, het gehoor is bepalend voor de spraakontwikkeling. Vindt er een langere ziekenhuisopname plaats dan wordt de hielprik ter plekke geregeld.

https://www.pns.nl/hielprik

Anticonceptie

Na de bevalling moet je ook langzaam weer na gaan nadenken over anticonceptie. Je verloskundige kan hier ook mee helpen. Vanaf 2016 mag je verloskundige namelijk ook spiraaltjes plaatsen of anticonceptie voorschrijven.

Anticonceptie is niet het eerste waar je in de kraamweek aan denkt, maar wel verstandig om op tijd bij stil te staan, liefst nog in de laatste weken voor de bevalling. www.Anticonceptie.nl / www.Thuisarts.nl

Wanneer je weer kan starten is afhankelijk van de keuze van het middel, borst -of flesvoeding. Als verloskundige kunnen we je hierin adviseren, zij kent je voorgeschiedenis en zal het in het kraambed bespreken. Ieder middel heeft zo zijn voor en tegenargumenten.

Maar ook als je nog niet zwanger bent geweest kan een verloskundige de anticonceptie voorschrijven na zorgvuldig bespreken van je voorgeschiedenis. De verloskundige kan je ook raadplegen bij problemen of controles.  Je huisarts wordt op de hoogte gebracht van het anticonceptieconsult en de gekozen anticonceptiemethode.

 Goed te combineren met borstvoeding zijn meest voorkomend:

  • Het spiraaltje, Mirena of T-Safe, zeer betrouwbare vorm van anticonceptie, kan 5-10 jaar blijven zitten
  • De minipil, Cerazette, dagelijks op vaste tijden innemen
  • Prikpil, iedere 3 maanden een injectie in je spier
  • Hormoonstaafje, Implanon, plaatsing in je arm voor 3 jaar.

Vanaf 10 weken na de bevalling kan een spiraal worden geplaatst. Dan is de baarmoedermond en de baarmoeder weer terug in haar oude staat. Na een keizersnede is dit na 12 weken.

Ben je niet zwanger geweest, dan wordt de spiraal het liefst binnen 7 dagen na de eerste dag van je menstruatie geplaatst. Je baarmoederhals is dan iets geopend, hetgeen het plaatsen vergemakkelijkt. Het is gelijk betrouwbaar, indien later in de cyclus geplaatst zul je een week een barrièremiddel zoals condoom erbij moeten gebruiken.

Indien je de spiraal zou willen laten verwijderen omdat je zwanger wilt worden, ben je na verwijdering direct vruchtbaar. Ook voor het verwijderen kan je bij een verloskundige terecht ongeacht of je al eerder in behandeling was.

Als je meer informatie wilt of een afspraak om een spiraaltje te laten plaatsen danwel verwijderen, neem dan contact op. (CTA)

Tarieven

Als verloskundige brengen we het huisartstarief in rekening, de factuur kan bij de verzekeraar ingediend worden.

Anticonceptieconsult 30 min (inclusief evaluatiemoment)    €30,00
Plaatsing spiraal  (inclusief evaluatiemoment/echo) €70,00
Verwijderen spiraal en nieuwe plaatsing in 1 consult €70,00
Controle echo (6 weken na plaatsing) €30,00
Spiraal verwijderen €60,00

De kosten of vergoeding verbonden aan het anticonceptiemiddel kan verschillen per leeftijdsgroep en aanvullende verzekering, kijk hiervoor op de website van je verzekeraar. Vanaf januari 2018 kan je verloskundige rechtstreeks declareren bij de verzekeraar, enkele verzekeraars verrekenen dit met je eigen risico, alleen de echo zijn voor eigen kosten.

Op recept via je verloskundige of huisarts te verkrijgen.

Bron: www.medicijnkosten.nl

Nacontrole

Zes weken na de bevalling vindt de laatste controle (nacontrole) plaats tijdens het spreekuur in de praktijk. We kijken terug op de bevalling, ben je goed hersteld, hoe doet jullie kleine het en heb je besloten welke anticonceptie bij jullie past?

Nazorg aanmelden bij los kraambed

Ook als je bij een gynaecoloog onder controle bent, kies je een verloskundige die jou thuis de nazorg levert, zodra je thuiskomt. De kraamzorg overlegt het herstel met je verloskundige.

Woon je binnen een half uur rijden van Sittard, dan kun je hiervoor ook bij ons terecht.

Ik wil mij graag aanmelden / een afspraak maken

Nu aanmelden

Evaluatie

We willen onze zorg zoveel mogelijk afstemmen op jullie wensen en behoeften. Jullie mening over de geleverde zorg is hiervoor zeer bepalend. Via dit evaluatieformulier streven we naar een continue verbetering van kwalitatieve zorg.