Veel Gestelde Vragen / F.A.Q.

Op deze pagina vind je de antwoorden op allerlei mogelijke vragen

Zwangerschap

Wanneer kan ik een zwangerschapstest doen?

Vanaf de eerste dag dat je menstruatie uitblijft kun je al een test doen. Als de test niet positief verkleurt en je na een week nog niet ongesteld bent geworden, test dan voor de zekerheid nog een keer.

Ik ben over tijd. Hoe kan ik bepalen hoe ver ik ben?

Om uit te rekenen hoe ver je bent hebben we een handige rekenmodule ter beschikking.

Bloedverlies... Heb ik een miskraam?

Nee, dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Voor meer informatie verwijs ik je graag naar het stukje ‘Soms gaat het mis‘ op de pagina ‘Zwangerschap‘.

Wanneer moet ik absoluut mijn verloskundige bellen?

De patiëntveiligheids- / signalenkaart geeft duidelijk aan wanneer je meteen contact op moet nemen met je verloskundige.

Hoe ziet mijn zwangerschap eruit met betrekking tot controles, echo's, etc.?

Eigenlijk kan een zwangerschap alsvolgt worden ingedeeld voor wat betreft controles, prenatale screening en echo’s…

  • 8 weken, 1e afspraak: invullen intake vragenlijst en eerste echo
  • 10 á 11 weken, 2e afspraak: tweede echo, uitleg testen en bloedprikken
  • vervolgens iedere 4 weken (tot 24 weken), iedere 3 weken (van 24 tot 30 weken), om de 2 weken (van 30 tot 36 weken) en vervolgens tot aan de bevalling elke week een vervolgcontrole. Op deze controles meten we de bloeddruk, beoordelen de groei van het kindje, houden we je gewicht in de gaten en luisteren naar het hartje.

Voor een meer uitgebreid overzicht verwijs ik je graag naar de pagina ‘Zwangerschap‘.

Wat gebeurt er in mijn lichaam van week tot week?

De zwangerschapskalender laat je precies zien hoe de baby groeit en hoe jouw lichaam zich aanpast.

Er komen in mijn familie aangeboren afwijkingen voor. Loop ik een groter risico?

Voor het antwoord op deze vraag verwijs ik je graag naar het Nationaal informatiecentrum Erfelijkheid.

Ik ben niet gepland zwanger, wat nu?

Kijk voor meer informatie op: website FIOM, website CASA klinieken. Of download de folder Tienerzwangerschap.

Leefstijl

Vanaf wanneer moet ik foliumzuur slikken?

Het wordt aangeraden om met foliumzuur 0,4 mg te starten vanaf het moment dat je stopt met anticonceptie en je zwanger wilt worden tot en met de 10e week van je zwangerschap.

Mag ik toch nog een glaasje alcohol nemen?

Tijdens de zwangerschap is er geen veilige grens aan te geven voor het nuttigen van een glaasje! Alcohol gaat via de placenta regelrecht naar het bloed van je kindje. Belangrijke organen zoals de hersenen, centraal zenuwstelsel, hart, lever en niertjes zijn het meest gevoelig, zeker in de eerste helft van de zwangerschap als alles goed aangelegd moet worden. Overmatig drinkgedrag leidt tot aangeboren afwijkingen en groeiachterstand. Het is geen prettige gedachte dat zo’n klein hummeltje na zijn geboorte moet afkicken… daarom zijn drugs en alcohol in iedere vorm ook echt uit den boze als je zwanger bent!

Mag ik gewoon medicijnen innemen?

Nee, indien je in de komende maanden medicijnen nodig mocht hebben, vertel altijd je arts of apotheker dat je zwanger bent. Mogelijk zijn er alternatieven, liever nog wordt alle medicatie in de zwangerschap gestopt om aangeboren afwijkingen te voorkomen. Een infectie kan wel beter behandeld worden, daar zij de grootste veroorzaker van vroeggeboorte zijn. Als je voor pijn of koorts een keer paracetamol nodig hebt mag je die met mate nemen. De symptomen van brandend maagzuur mag in de zwangerschap behandeld worden met Rennie’s of Gavisconsiroop.

Mijn arts wil een röntgenfoto maken. Mag dat?

Stel het maken van röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap liever uit als het niet dringend noodzakelijk is. Meld je zwangerschap bij een onderzoek.

Hoeveel mag ik roken?

Dat roken ongezond is weet intussen iedereen wel, echter voor je ongeboren kindje in het bijzonder! Organen kunnen aangetast worden, bloedvaten vernauwd, waardoor de kleine minder zuurstof krijgt. Zuurstof is essentieel voor een goede ontwikkeling, het kindje groeit minder goed, wat zijn uitwerking heeft op het geboortegewicht. Een laag geboortegewicht maakt dat je kindje minder weerstand heeft en een verhoogd risico op luchtweginfecties, astma. Ook passief meeroken vormt een risico. Miskramen treden vaker op bij rokende ouderparen. Tevens heeft onderzoek uitgewezen dat wiegendood vaker voorkomt als in de nabijheid van het kind gerookt wordt. Een veilige grens is er niet, een beter moment, dan je zwangerschap en een gezond kindje, om te stoppen is er niet!

Waar vind ik hulp bij stoppen met roken?
Hoeveel mag ik bijkomen tijdens de zwangerschap?

Het is normaal dat je zo’n 12-15 kg bijkomt in de zwangerschap door de groei van de baarmoeder en borsten, vocht vasthouden en vetreserve opbouwen (6,5 kg). Placenta, vliezen en vruchtwater en je kindje zijn al gauw 6 kg. Afhankelijk van je BMI mag je meer, maar meestal minder bijkomen. Vraag dit tijdens de controle.

Probeer niet te lijnen tijdens de zwangerschap omdat je lichaam dan schadelijke stoffen aanmaakt (PCB’s) door vetverbranding.

Je stofwisseling is in de zwangerschap verhoogd, waardoor je wel behoefte kan hebben aan iets extra’s. Neem bijv. een stuk komkommer, een cracker of boterham met kaas, extra fruit of een beker melk of yoghurt als je trek hebt.

Mag ik de kattenbak verschonen?

Nee, tenzij met handschoenen. Toxoplasmose is een infectieziekte die nare aangeboren afwijkingen voor je kindje kan veroorzaken, maar voor jezelf meestal zonder ziekteverschijnselen verloopt. Mogelijk heb je het al eens doorgemaakt en zodoende antistoffen opgebouwd. Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet, die voorkomt in de ontlasting van katten, rauw vlees en tuingrond. Het is daarom raadzaam:

  • de kattenbak door je partner schoon te laten maken of handschoenen te dragen.
  • ook handschoenen te dragen als je in de tuin werkt.
  • groente goed te wassen.
  • geen rauwe vleeswaren / vlees te eten (filet americain). Broodbeleg als rookvlees, salami en rauwe ham zijn speciaal behandeld en daarom veilig.
Mag ik blijven sporten?

Door te sporten blijft je lichaam in een goede conditie en is goed voorbereid op de bevalling. Echter bij topsport moet je een tandje terugzetten en ook geen nieuwe sport meer beginnen. Je evenwicht is in de zwangerschap sneller verstoord, waardoor je eerder kan vallen.

Luister goed naar je lichaam en neem de leefregels in acht. In principe mag je alles blijven doen in de zwangerschap, sporten, reizen.

Mag ik op vakantie?

Reizen over lange afstanden in de auto kunnen best worden onderbroken om de 1-2 uur, om de bloedsomloop te stimuleren. Autorijden wordt vanaf 36 weken moeilijker achter het stuur. Vliegen is geen probleem, alleen nemen niet alle maatschappijen je nog mee vanaf 34 weken.

Informeer je tijdig over eventuele besmettelijke ziekten als hepatitis, malaria en dergelijke. Ook als je zwanger wilt worden op vakantie, overleg dan tijdig welke vaccinaties je mogelijk mocht hebben, evenals wel of niet nemen van malariatabletten, inentingen in een prille zwangerschap kunnen aangeboren afwijkingen betekenen. Neem op vakantie ook je zwangerschapskaart mee, voor het geval je medische hulp nodig hebt.

Mogen we gewoon vrijen tijdens de zwangerschap?

Ja! Bij Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit kun je ook de folder ‘Zwanger en vrijen’ bestellen.

Kwaaltjes

Hoe lang houdt de misselijkheid aan?

Niet iedereen heeft hier last van en bij de meesten verdwijnt de misselijkheid rond de 13 weken als je lichaam gewend is aan het zwangerschapshormoon HCG.

Misselijkheid is te verhelpen door vaker kleine beetjes te eten, de warme maaltijd naar de middag te verplaatsen. Het kan ook helpen om vóór het opstaan iets lichts te eten. Producten met gember kunnen ook helpen evenals een bandje tegen reisziekte.

Wat kan ik doen tegen maagzuur branden?

De spierwerking vertraagt in de zwangerschap door je hormonen, waardoor voedsel langer in de maag blijft, dus kan opstoten. Anderzijds gaat de baby meer tegen je maag duwen. Ga eerst na wanneer je klachten krijgt, heb je teveel, te kruidig, te vet of te laat gegeten? Probeer hier op te letten! Trucjes als lauw water/ melk, lepeltjes vanillevla, stukje witbrood willen vaak al helpen. Extra kussen of hoofdsteun tijdens het slapen, linker zijligging kan ook verlichting geven.

De symptomen van brandend maagzuur mogen in de zwangerschap behandeld worden met Rennie’s of Gavisconsiroop (stophoest schijnt ook te helpen).

Blijft de moeheid de hele zwangerschap?

De eerste 3 maanden moet je lichaam wennen aan de hormonen boost en tegen het einde van de zwangerschap snoept je ongeboren kindje ook van jouw ijzerreserve, waardoor je je moe kunt voelen. Let op groene groenten, rode bietjes, peulvruchten, vlees, stroop en volkoren brood. Neem niet gelijktijdig melk of theeproducten, die zijn ongunstig voor de ijzeropname. Vitamine C (Jus d’orange) echter bevordert de opname. Floradix (verkrijgbaar bij de drogist) kan een welkome aanvulling zijn.

Ik kan moeilijk stoelgang maken.

Obstipatie, een tragere stoelgang kan vervelend zijn in de zwangerschap. Eet vezelrijk zoals volkorenproducten, muesli, groenten en fruit die de stoelgang bevorderen. Neem voldoende beweging en drink daarbij 1,5 tot 2 liter, dit zijn 8-10 glazen, op een dag. Vermijd sterke thee, dat remt. Ook zuinig met koffie en cola (<4 koppen) je kindje wordt onrustig van de cafeïne.

Harde buiken kan dat kwaad?

Harde buiken kunnen veroorzaakt worden door een beweeglijk kindje of het oefenen van je baarmoeder, maar kunnen ook een signaal zijn van een infectie, bijvoorbeeld een urineweginfectie of schimmelinfectie: Laat dan je urine checken en/of neem contact op met je huisarts of verloskundige.

Ik heb veel last van mijn rug en bekken.

Voeding

Moet ik extra vitamines slikken?

In de zwangerschap is een teveel aan vit A schadelijk voor hersenontwikkeling van je ongeboren kindje. Vermijd daarom gewone multivitaminepreparaten en leverproducten. Neem niet meer dan 1 boterham per dag met leverpastei, paté, berliner e.d. Ook bepaalde cosmetica producten kunnen vit A bevatten. Je hebt eigenlijk buiten vit D en Calcium 500 mg geen extra vitaminen nodig als je gevarieerd eet.
Er is zelfs een handig A4-tje voor op de koelkast.

Mag ik Franse kaas eten?

Eet liever geen Franse kazen met vermelding “au Lait cru”, zachte rauwmelkse kazen, zoals camembert, brie, roquefort. Gepasteuriseerde, gesteriliseerde kazen zijn verhit waardoor de bacterie gedood wordt en zijn dus wel veilig. Als volwassene wordt je niet snel ziek van de listeria bacterie, je ongeboren kindje echter wel.

Koop tevens verse producten die je gelijk gebruikt, bewaar ze niet te lang in de koelkast, waar de bacterie dan kans krijgt te groeien: kip, vis en rauwe groenten. Dus ook géén vacuümverpakte gerookte zalm of paling. Ook de ‘gezonde’ melk van de boer dient eerst gekookt te worden als je zwanger bent. Eet vooral gevarieerd en gezond! Dat betekent niet dat je voor twee moet eten.

Meer informatie vind je ook op de website van het Voedingscentrum. Er is zelfs een handig A4-tje voor op de koelkast.

Welke voeding moet ik kiezen voor de baby?

Voor informatie kun je terecht op Voedingscentrum.nl

Werk

Kan ik blijven doorwerken?

Ten aanzien van je werk, zorg vooral voor veilig werk. Raadpleeg je Arbo-arts of bedrijfsarts als je met gevaarlijke stoffen, chemicaliën, metalen werkt. Fysiek zwaar werk evenals lang staand of zittend werk verdient overleg met je werkgever om eventueel aangepaste werkzaamheden te verrichten. Nachtdienst ben je niet meer verplicht tot 6 maanden na de bevalling. Tevens heb je recht op extra pauzes, regelmatige werk- en rusttijden.

Ik werk met kleine kinderen, ben ik dan extra vatbaar voor infectieziektes?

Een infectie, met name CMV (cytomegalovirus) kan leiden tot koorts en vermoeidheid, maar meestal merk je er niets van, de meeste mensen hebben de infectie als kind al doorgemaakt. Dus indien je werkzaam bent in de kinderopvang: neem extra hygiëne in acht zoals handen wassen na contact met luiers tijdens de zwangerschap. Bij een klein deel van de voor de geboorte geïnfecteerde kinderen leidt dit tot aangeboren afwijkingen.

De vijfde ziekte kan vooral in de eerste 20 weken leiden tot miskraam of doodgeboorte, of bloedarmoede bij de baby. Hoewel de meeste mensen deze ziekte in hun eigen jeugd al hebben doorgemaakt, kun je vóór een zwangerschap je huisarts vragen je hier op te testen.

Waterpokken is met name rond de bevalling gevaarlijk voor de pasgeborene.

Overige ziektes worden uitgebreid besproken op de website van het RIVM.

Hoe is zwangerschapsverlof geregeld?

Iedere zwangere heeft in principe recht op 16 weken verlof voor en na de geboorte. Extra regelingen kun je nalezen op de website van de Rijksoverheid.

Moet ik aangepast werken?

Bevalling

Is thuis bevallen net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis?

Ja! Uit recent onderzoek is wederom gebleken dat thuis bevallen net zo veilig is als bevallen in het ziekenhuis. Niets om je zorgen over te maken dus.

Hoe gaat een bevalling stap voor stap?

Kort samengevat begint een bevalling met het ‘sterker worden van de weeën’ en eindigt deze met ‘het doorknippen van de navelstreng’. Voor een compleet beeld met informatie over elk van de in totaal 9 stappen verwijs ik je graag naar het betreffende item op de pagina ‘Bevalling‘.

Kraambed / nazorg

Waar moet ik na de bevalling op letten of regelen?

Kraambedfolder gemaakt door onze kring verloskundigen Westelijke Mijnstreek bevat handige tips voor de eerste 6 weken. Een folder waarin we uitgebreid ingaan op het kraambed en de nazorg van de bevalling.

Kinderwens

Wil jij ook anderen helpen om zwanger te worden?

Ik wil mij graag aanmelden / een afspraak maken

Nu aanmelden